Tema om hovedpine og migræne


På grund af corona nedlukningen fik 2021 en lidt anderledes begyndelse end det var planlagt. Det må vi lave om på når vi atter må lukke op.

Én af de nye ting, som skulle være søsat ved nytår var skiftende temaer, som vi vil have ekstra fokus på i klinikken. Og første tema hedder:

Hovedpiner & Migræne

Når man lider af hyppige, voldsomme hovedpiner og/eller migræne, så sætter det præg på hvert eneste sekund af ens liv. Man kæmper typisk for, at præstere alt det, som man ville kunne uden smerter og begrænsninger. Og denne konstante krig er stort set usynlig for ens omverden. Så det er ikke den store forståelse man mødes af, når man engang imellem ikke magter kampen.

Når man kæmper med hovedpiner og migræner er man en del af en skræmmende statistik. Et voldsomt stort antal personer lider af hovedpiner og de ting, som følger med. Det er typisk manglende energi, dårlig søvn, koncentrationsbesvær, vanskeligt ved at huske – og nogle gange: Kvalme, svimmelhed og synsbesvær.

I min klinik, MASSAGE i Haderslev, er hovedpiner og migræner det problemområde, som fylder mest. Det har det gjort i mange år, og derfor er der opsparet en hel del erfaring i, at lave en behandling som virker.

Oftest er det et behandlings forløb der skal til. Og meget simpelt beskrevet, kan man sige at målet er, at din krop skal være verdens DÅRLIGSTE krop at være hovedpine i.


Kilderne til hovedpine er virkeligt mange, og vi forsøger at tage fat på så mange som muligt.

Det er almindeligt kendt, at når man spænder i nakken, så giver det hovedpine. Men for de, som lider meget med hovedpine og migræne, er det næppe så simpelt. Tvært imod så er det ’normale’ billede at en stor del af kroppen bidrager.

Det er helt ’normalt’, at vi finder kolossalt mange spændinger i ansigtet, panden, tindinger, øjenhuler, bihuler, kæber, hals, området omkring ørerne og hovedbunden. På rygsiden ses oftest, at spændingerne kommer helt nede fra lænden, har spredt sig i brystkassen og er meget kraftige omkring skuldrene. På forsiden vil brystkassen ligeledes være spændt og området ved armhulerne ligeså.

Man ved som bekendt ikke om det var hønen eller ægget, som kom først. Og når man er så ekstremt spændt, som netop beskrevet, bliver man også mentalt udfordret. Om mange af spændingerne kommer af stress, nervøsitet, angst, dårlig søvn osv – eller om man får disse ting af de uudholdelige smerter – kan være svært at sige. Men vigtigt er det, at være bevidst om at vor indsats skal inkludere både fysikken og det mentale.

En krop med fysiske og mentale spændinger, som beskrevet, er anspændt hele tiden. Også om natten, også i weekender og også i ferier. Og sådan er vi ikke skabt til at leve. Vi er skabt til – skiftevis og indenfor en døgnrytme – at være aktive og passive. Når vi er aktive nedbryder vi celler. Når vi er passive genopbygger vi celler. Det er helt basalt for alle levende væsner.
Når vi – i vores proces – kommer dertil, hvor man atter hviler (genopbygger) om natten, så har vi vundet et afgørende slag.

Nogle af de grumme tal

  • Omkring 15% af den danske befolkning har haft et migræne anfald indenfor ét år. Mere end 80% har haft et anfald af slem spændingshovedpine. Rigtig mange oplever begge dele.
  • Flere end 3% af befolkningen (ca 170.000) har kronisk hovedpine – dvs flere end 15 hovedpine dage om måneden.
  • Blandt børn og unge under 20 år har 58% oplevet slem hovedpine eller migræne mindst én gang det seneste år.
  • På verdensplan regnes migræne som den største ’sygdomsbyrde’ blandt personer i alderen 15-49 år.

Kilde: Videncenter for Hovedpine

Hvad indeholder et behandlings forløb?

Der er nogle meget vigtige elementer i et behandlingsforløb og det første er ‘overblik’. Det er vort overblik over tilstande og sammenhænge i kroppen, som gør at vi kommer til at tage de rette beslutninger og prioriteringer.

Imens vi får overblik får vi også styr på hvordan kroppen tager imod, hvilket tryk (i massagen) som virker bedst osv.

Så kan der lægges en plan og vi kan vurdere, hvor meget vi kan forvente at kunne opnå.

I selve behandlings forløbet vil massage været det bærende element. Både som smertelindring, balance skabende, afstressende, beroligende og forløsende værktøj. Ofte indgår akupunktur (hvis det er OK med klienten). Dette er især som mentalt/psykisk afspændende, men kan også være fx smertelindrende. Der findes regulært protokoller for hovedpiner og migræne. Øvelser – fx udspændingsøvelser indgår ligeledes ofte og andre typer af egenindsats kan indgå. Eksempel på øvelser ses længere nede på denne side.

Da vi har et forløb, at arbejde i, kan vi have både et endeligt mål og diverse delmål.

Hvordan kommer du i gang?

Du er meget velkommen til at kontakte Peter Rasmussen. Så kan vi se på om et hovedpine/migræne forløb vil give mening for dig.

Peter kan kontaktes på tlf/sms 30405051 og mail: peter@massageihaderslev.dk

En god begyndelse kan også være, at klikke ind på www.rygmekanikeren.dk og udfylde et signalskema (link findes herunder). Skemaet er let at udfylde og det tegner et ganske godt billede af spændinger, sammenhænge osv. Det er naturligvis både gratis og uforpligtende.

HER KAN UD UDFYLDE ET SIGNALSKEMA

Eksempel på øvelser

Back To Top