Peters kloge tegninger

På klinikkens whiteboard tegner Peter ofte tegninger, som forklarer kroppens reaktioner

“Et billede siger mere end 1000 ord”, siger man jo. Måske er det derfor, at mange af os langt bedre forstår komplicerede ting, hvis man kan forklare det med et billede – eller en tegning.

Peter hos MASSAGE i Haderslev bruger meget at forklare kroppens måde at virke på, igennem tegninger. Og mange af disse tegninger går igen – og igen. Vi har valgt at vise – og forklare – de mest anvendte her. Måske kan de også få ting til at give mening for dig. Hvis der er noget, som du finder interessant, men ikke helt forstår, så er du velkommen til at kontakte Peter Rasmussen på sms/tlf 30405051 eller på mail: peter@massageihaderslev.dk

Teltet

Tegningen af dette ‘spejdertelt’ handler om balance – ultimativ balance.

Teltet er en simpel, men meget stærk konstruktion. Blot et par stænger, en dug og en hel masse spændte barduner, som – hvis de alle var lige spændte – udgjorde en stærk og stabil konstruktion.

Sådan er vores krop også. Vi har ikke nogle ‘bærende’ vægge. Blot en masse ‘stænger’ og et utal af barduner (musklerne). Men hvis alle er spændt i indbyrdes balance er kroppen stærk, spændstig og solid.

Tilbage til teltet og et sjovt eksempel: Vi ‘leger’ at der er en drillesyg spejder, som går hen og strammer alle barduner på den ene side af teltet. Nu er det ustabilt og i fare for at styrte sammen.

Hvis man så får opgaven at genoprette teltets styrke – men at det er forbudt at ‘slække’ bardunerne. Så er der kun én ting at gøre. Hvis vi strammer bardunerne på den modsatte side. Så har vi genskabt balancen og styrken.

Det er helt præcist det, som sker i kroppen. Alle vore muskler virker at at trække sig sammen – ingen virker ved at skubbe ud. Så kroppen skaber og genskaber balancer ved at øge sammentrækning.

Af teltet lærer vi, at spændingsopbygning altid har mindst to retninger. Og at løsninger også altid har mindst to retninger – ofte langt flere.


Isbjerget

Tegningen af isbjerget kan hjælpe os til at forstå måden vi mærker og forstår vore smerter og ubehag. Vigtig viden både for at kunne forstå hvad vi mærker – og se mulighederne for løsninger.

Man kan have smerter og ubehag mange steder i kroppen, men kroppen vil koncentrere sig om den eller de værste smerter. Og hvis man så fokuserer på de værste smerter – men uden at se helheden – så kan vi måske ikke få smerterne til at forsvinde.

På tegningen ser vi, at cirka 10 procent er over vandoverfladen. Og hvis vi angriber de 10 procent, lykkedes det måske at tage dem væk, men så vil der bare være nye 10 procent over vandet. Hvis vi i stedet angriber de 90 procent under vandet, vil vi måske finde procenter som er meget lettere at tage væk – og de 10 procent under vandet vil hele tiden blive mindre og mindre.

Sådan er det præcis også med kroppen. Nogle af de ting, som har meget stor indflydelse på hvordan du har det, men som er lidt skjult, kan med stor fordel prioriteres i processen. Så overblik betyder alt.


Døgnets cyklus

Denne tegning viser en faktor, som har alt at gøre med, hvordan kroppen fungerer og som vi ikke kan se bort fra.

Alle levende væsner – mennesket inklusive – lever i en cyklus, hvor vi skiftevis nedbrydes og genopbygges sådan cellemæssigt. Og disse to processer skal være i. balance. Til at hjælpe processen har vi en ‘hormonbalance’. Når vi er aktive er kroppen fyldt med stresshormon og når kroppen er i ro (passiv) så er den fyldt med væksthormon. På den måde kan vi ‘slide’ på kroppen og derefter bygge den op igen.

Denne balance er der rigtig mange som har problemer med. Dette skyldes primært, at når der opbygges kraftige muskelspændinger, så er musklerne spændte – altså aktive – døgnet rundt. Og derfor skifter man kun delvist imellem stress- og væksthormon. Så vågner man ikke frisk om morgenen – nogle gange kan man måske slet ikke sove. Eller man sover meget dårligt.

Det handler om, at komme tilbage i balance. Så kan vores forskellige indsatser meget bedre få effekt.


Pizzaen

Tegningen af den store pizza rummer stor lærdom – og ofte: Trøst.

Tænk på pizzaen, som en tegning af alle dine smerter, alle dine problemer, alle dine begrænsninger osv. Så det kan være en virkelig stor pizza.

Så tegner vi en pizza slice. Vi kender ikke præcist dens størrelse. Den kan være større eller mindre end den vi har tegnet. Det kan sådan set også være at den slet ikke findes. Men vi tegner den i respekt for at den nok findes. Den symboliserer nemlig den del af dine smerter, gener, begrænsninger osv, som vi ikke kan gøre noget ved.

Derfor lægger vi pizza slicen væk og laver en plan for at ‘spise’ den resterende pizza. Med behandlinger, egenindsats osv tager vi al den pizza væk vi kan.

Meget ofte oplever vi, at pizza slicen er blevet meget mindre – eller er forsvundet. Dette skyldes jo, at uanset slicen stadig findes, så er dine kræfter og ressourcer nu meget større. Og derfor kan kroppen bedre tackle det sidste.


Rejsen

Alle forløb er naturligvis individuelle. Alligevel har næsten alle et forløb, som minder om hinanden.

Den tegning du ser herunder, beskriver meget fint det forløb, vi typisk oplever. Man begynder i den nederste ‘prik’ og arbejder sig op imod den øverste.

I begyndelsen er der mange ting, at kæmpe med. Kroppen har mange smerter og begrænsninger, den er udmattet og mentalt er man meget presset. I begyndelsen kan der også være meget forskel på dagene. En god dag kan afløses af en dårlig – og omvendt. Den er en hård tid, hvor det nogle gange kan være svært at tro på det lykkes. Derfor er det også denne fase vi skal være mest opmærksom på. Her skal vi arbejde tæt sammen og du skal have al den støtte som behøves.

Efter lidt tid begynder kurven at ‘flade ud’. Nu svinger dagene ikke så meget og du får det bedre. Din søvn bliver bedre og såvel behandling som evt træning går bedre. Og stille og rolig kan vi kræve mere og mere af både krop og sind.

Når det for alvor går fremad, glemmer man nok lidt at det hele var så svært i begyndelsen. Og så kan det være hårdt når tingene stagnerer eller laver små tilbageskridt. Så er der atter behov for det gode samarbejde. Heldigvis lærer man hurtigt at tilbageskridt ikke er lig med at man ender hvor man begyndte. Og man bliver bedre til at imødegå små tilbageskridt.


Bægeret

Alle kender begrebet at ‘Bægeret flyder over’. At man udsættes for mere end man kan holde til. Når bægeret flyder over er det man mærker smerterne og problemerne. Og det er ikke kun sygdom, stress, spændinger osv, der kan få bægeret til at flyde over. Det kan alt hvad vi foretager os – også vores behandling, vores træning osv.

Kroppens ‘bæger’ flyder over af flere grunde. Det handler fx om, at bægeret er for lille (så kan vi arbejde på at få det til at vokse) og om at bægeret er fyldt for meget op (så kan vi arbejde på at tømme det ud).

Med disse ting i baghovedet tilpasser vi vores indsats således at den altid kan være i bægeret. På den måde bliver der hele tiden plads til mere og mere.


Termometeret

Det ligner det termometer man har hængende på væggen på terrassen, men det rummer også et vigtigt billede.

Det kan være svært at forstå, at man nogle dage slet ikke har ondt, imens man så andre dage har vildt ondt steder på kroppen. Og for at kunne forstå dette, kan man bruge tegningen af termometeret.

Hvis vi ‘leger’ at smerterne kommer hver gang termometeret viser plus grader – og ikke gør ondt, hvis temperaturen er under 0. Så er det problematisk, hvis du hele tiden befinder dig lige omkring frysepunktet. Hvis vi kan sænke kroppens spændings- og stress niveau, således at du altid er et stykke under 0 – så spares du for en masse smerter.

Denne forklaring har naturligvis intet med temperatur at gøre – det er bare et billede.

Til toppen